Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Special Olympics


Τελετή έναρξης σήμερα για τους special olympics που φέτος διοργανώνονται εδώ στην Αθήνα. Πολύ μεγάλη διοργάνωση, θυμίζοντας εποχές 2004, μα όχι μόνο για αυτό. Κυριότεροι λόγοι είναι οι συμμετέχοντες, πάνω από 7000 με  προβλήματα, κυρίως diaνοητικά από ότι έχω ακούσει, σύνδρομο down αυτισμό κτλ.. η θέληση και η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων σίγουρα είναι άξια τόσο για να τη δεις και να τη χειροκροτήσεις μα παράλληλα και για να μας κάνει να σκεφτόμαστε όταν είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι αντιμέτωποι με περισσότερα κα σαφώς δυσκολότερα προβλήματα. Σίγουρα, σε καμιά περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι δε είναι για λύπηση, αντιθέτως είναι άξιοι ΣΕΒΑΣΜΟΥ από όλους μας.
Επίσης, ένας άλλος λόγος σπουδαιότητας αυτών των αγώνων είναι η μεγάλη παρουσία και η συνεισφορά των Εθελοντών (περίπου 25000). Πολλοί, από πολλές χώρες είναι αυτοί που θα βάλουν το χεράκι τους για να υπάρξει μια όσον το δυνατόν καλή διοργανωση. 

Na ευχηθούμε καλή δύναμη και επιτυχία σε όλους αθλητές, εθελοντές κτλ και καλό θέαμα...Επίσης αυτοί οι αγώνες ας είναι η απαρχή για μια αλλαγή συμπεριφοράς σε αυτά τα άτομα με προβλήμτα και στα α.με.α που θα βασίζεται στο σεβασμό...

εδώ ένα άρθρο από tovima.gr


Special Olympics: Απόψε στο Καλλιμάρμαρο η τελετή έναρξης
Αρχίζει από την Κυριακή το αγωνιστικό πρόγραμμα, με στόχο να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και μετά από αυτούς
Special Olympics: Απόψε στο Καλλιμάρμαρο η τελετή έναρξης
Ολα είναι στο Καλιμμάρμαρο για την τελετή έναρξης, απόψε, στις 8.30
Αθήνα 


Στιγμιότυπο από την τελική πρόβα της τελετής έναρξης των Special Olympics 2011
Η σύζυγος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζίλ Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Αθήνα για τους Special Olympics, επισκέφθηκε την Παρασκευή το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ramage.
«Πέρα από τους Αγώνες είναι σημαντικό να υπάρχουν και υποδομές για αυτούς τους ανθρώπους»,λέει ο κ. Χρήστος Λάζος
Το λογότυπο των αγώνων
Oι αγώνες δείχνουν ακριβώς ότι οι ανθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται τον οίκτο μας, λέει η Κατερίνα.
Ολα είναι έτοιμα στο Καλιμμάρμαρο για την τελετή έναρξης, απόψε, στις 8.30
Στιγμιότυπο από την υποδοχή της ομάδας της Παλαιστίνης - Στο κέντρο η πρόεδρος των Special Olympics κα Γιάννα Δεσποτοπούλου.
7  φωτογραφίες


Η ώρα των Special Olympics έφθασε. Απόψε στο Καλλιμάρμαρο με την τελετή έναρξης αρχίζουν οι αγώνες που εκτός από τη χαρά που θα προσφέρουν στους αθλητές, ίσως καταφέρουν να κάνουν όλους εμάς, τους απέξω, όσους βλέπουν ακόμα σήμερα τα παιδιά με διανοητική υστέρηση από απόσταση ασφαλείας, με οίκτο και συγκατάβαση, να καταλάβουμε ότι η ζωή δεν σταματάει μπροστά σε κανένα εμπόδιο.

Παρά τη δημοσιότητα που έφερε η ανάληψη της διοργάνωσης, η προετοιμασία και η λαμπαδηδρομία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 19 ημέρες, δεν είναι όλοι οι συμπατριώτες ας ενήμεροι για το τι ακριβώς θα συμβεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Κάποιοι συγχέουν τους Special Οlympics με τους Παραoλυμπιακούς, στους οποίους συμμετέχουν και άτομα με σωματικές αναπηρίες. Άλλοι δεν έχουν μάθει ακόμα ότι η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους είναι δωρεάν.
Αρκετοί, πάντως, υπόσχονται ότι θα βρουν το χρόνο να πάνε σε κάποιο γήπεδο για παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των παιδιών. Αν και ορισμένοι φοβούνται πως το θέαμα των αθλητών με διανοητική υστέρηση είναι «πολύ σκληρό για να το αντέξουν».

«Παίρνεις κουράγιο»
Ο Αλέξανδρος, άνεργος εδώ και αρκετό καιρό, αρχικά δηλώνει πως δεν θα πάει στους αγώνες για οικονομικούς λόγους. Όταν του διευκρινίζεται ότι τα εισιτήρια είναι δωρεάν σχολιάζει: «Να κάτι που θα έπρεπε να είχε διαφημιστεί περισσότερο». Κατά καιρούς έχει παρακολουθήσει αγώνες ατόμων με σωματική ή διανοητική αναπηρία στην τηλεόραση.«Όσο κλισέ και αν ακούγεται, βλέποντας την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων παίρνεις κουράγιο για να αντιμετωπίσεις τις δικές σου δυσκολίες».

Ο κ. Χρήστος Λάζος θα ήθελε πολύ να επισκεφθεί τους αγώνες όμως δύσκολα θα το κάνει, καθότι πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών. «Πάντως θεωρώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί, πρέπει να προσπαθήσει να ξεκλέψει χρόνο και να βρεθεί στα στάδιαΒέβαια το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν και οι υποδομές προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους στην εξωαθλητική τους ζωή» λέει ο κ. Λάζος, ο οποίος δεν συμφωνεί με κάποιες φωνές που ακούστηκαν για μποϊκοτάρισμα των αγώνων ως αντίδραση στην όποια εμπορική εκμετάλλευση τους συνοδεύει. «Οι χορηγοί είναι εκεί για τους λόγους τους, οι αθλητές και οι θεατές για τους δικούς τους».

Δεν πας από λύπηση
«Δεν είναι το αθλητικό κομμάτι που πρέπει να σε φέρει στο στάδιο», παρατηρεί η κυρία Ζωή Καραμπάτσου, φοιτήτρια.
Η συμφοιτήτριά της, η Κατερίνα - σπουδάζει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - ελπίζει να έχουν πια μάθει όλοι για τους Αγώνες. Γιατί, όπως λέει, «τις προάλλες βρέθηκα έξω από το Καλλιμάρμαρο, όπου έχουν γίνει διάφορες μετατροπές για την τελετή έναρξης, Οι περαστικοί αναρωτιόνταν αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συναυλία».
Η ίδια θα βρεθεί αυτές τις μέρες σε κάποια εξέδρα και απευθύνει ένας μήνυμα σε όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί για το θέαμα των αθλητών που θα αγωνίζονται στα γήπεδα. «Μα ακριβώς αυτό είναι το νόημα αυτής της ιστορίας, να δει ο κόσμος πως οι άνθρωποι αυτοί κάθε άλλο παρά για λύπηση είναι».

Ενα μικρό 2004
Επτά χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πολλές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα υποδεχθούν ξανά το ελληνικό φίλαθλο κοινό. Και αν μερικές, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο ή το ΣΕΦ, αποτελούν κάθε εβδομάδα τις αρένες, όπου γίνονται οι αναμετρήσεις του επαγγελματικού αθλητισμού των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάποιες άλλες, όπως το γήπεδο του σόφτμπολ θα υποδεχθούν ξανά μαζικά θεατές, για πρώτη φορά μετά από επτά καλοκαίρια.

Άλλες, όπως το γήπεδο του χόκεϊ χρησιμοποιούνται μεν από τις αρμόδιες μοσπονδίες, σε αθλήματα όμως ελάχιστα δημοφιλή στη χώρα μας. Για όλα αυτά τα γήπεδα και στάδια, που τόσα χρήματα κόστισαν και τόσος λόγος για την μη αξιοποίηση τους έγινε, οι Special Olympics του 2011 αποτελούν μια ευκαιρία για να ζήσουν ξανά, έστω και για λίγο, μέρες 2004.

«Πέρα από το αθλητικό θέαμα είναι ευκαιρία για τους Αθηναίους να επισκεφτούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μάλιστα εντελώς δωρεάν» λέει ο επικεφαλής Αθλημάτων και Εγκαταστάσεων των Special Olympics κ. Μάκης Ασημακόπουλος. «Άλλωστε με μια βόλτα στο ΣΕΦ, το Ελληνικό ή το ΟΑΚΑ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει 4-7 αθλήματα ή να συνδυάσει το αθλητικό θέαμα με υπαίθριο πικνίκ».

Εκτός από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους αγώνες του 2004, κάποια αθλήματα θα διεξαχθούν σε άλλα γήπεδα ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια μέρα στο Γκόλφ της Γλυφάδας ή να επισκεφτούν την Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά.

Μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν τους αθλητές του μπόουλινγκ στο Blanos Park στα Σπάτα, αλλά να παίξουν και οι ίδιοι μετά τις επτά το απόγευμα όταν θα ολοκληρώνονται οι αγωνιστικές αναμετρήσεις. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τους τακτικούς πελάτες μας, την ομοσπονδία και τις άλλες αίθουσες μπόουλινγκ της Αττικής και ελπίζουμε σε ηχηρή παρουσία των θεατών» λέει ο κ. Χρόνης Παντελής, ένας εκ των ιδιοκτητών του Blanos Park.

Αγώνες υψηλών επισκεπτών
Οι Special Olympics του 2011 είναι υπεύθυνοι και για την μεγαλύτερη καταιγίδα... υψηλών επισκέψεων που αναμένεται να γνωρίσει η χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Στην Αθήνα θα βρεθούν γνωστά αστέρια του αθλητισμού, όπως η Ολυμπιονίκης Νάντια Κομανέτσι και οι σταρ του NBA Tζέιμς Γουόρθι και Ντικέμπε Μουτόμπο. Επίσης άνθρωποι του θεάματος και της πολιτικής, όπως ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ, της τηλεόρασης, όπως ηΜαρία Μενούνος, αλλά και της μουσικής, όπως ο θρύλος της σόουλ Στίβι Γουόντερ και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τελετή έναρξης.

Για τους αγώνες των παιδιών με διανοητική υστέρηση θα έρθουν επίσης στην Αθήνα προσωπικότητες όπως η σύζυγος του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, Τζίλ,αλλά και η Ελληνοαμερικανίδα σταρ των μίντια Αριάννα Χάφινγκτον. Παρόντες θα είναι επίσης συνολικά 43 μέλη των οικογενειών Κένεντι και Σράϊβερ. Διόλου τυχαία. ΗΓιουνίς Κένεντι/Σράϊβερ, αδερφή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υπήρξε ιδρυτής του κινήματος των Special Olympics το 1968.

σε αυτά τα sites μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τους special olympics


και εδώ θα μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας τις τελετές έναρξης (και ελπίζω και κάποια αγωνίσματα,λογικά στο δεύτερο site;)

κλείνω με μια φωτό που βγαλα πιο πριν στο μετρό από μια ομάδα ξένων εθελοντών...Πολύ ωραίες στιγμές κόσμος χαρούμενος να ενδιαφέρεται και να τρέχει να δεί και να παρακολουθήσει...








Δεν υπάρχουν σχόλια: