Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους
Πολύ σημαντική μέρα και αυτή, μας θυμίζει ένα τεράστιο πρόβλημα , που για να μαστε ειλικρινής δε μπορούμε να ξεχάσουμε. Φυσικά αυτή η μέρα δεν αρκεί για ευαισθητοποίηση, καθώς αυτή πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα...ΘΑ μπορούσε όμως άνετα να σταθεί αφορμή για προβληματσμό...να σκεφτούμε όλα αυτά τα παιδιά εκεί έξω!...τί τα οδηγεί σε αυτό το σημείο και πως μπορούν να βοηθηθούν....Ακόμη, ας σκεφτούμε λίγο το τι περνάνε όλοι οι συγγενείς-οικογένειες βλέποντας τους δικούς τους ανθρώπους...
Είναι πολύ δύσκολο, ευαίσθητο θέμα...Δε μπορώ να γράψω περισσότερα, μόνο μια κουβέντα αν και μπορεί να έχει γίνει κλισέ, όμως είναι το λιγότερο που μπορώ να πώ σε όλα αυτά...ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ...

Κλείνω με μια δημοσίευση απο το sansimera.gr για αυτή τη μέρα, παραβιάζοντας λίγο το do not copy, μιας και το θέμα είναι τόσο σοβαρό και το κείμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον...

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα έφθασε στα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το 2004 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 2.479 άνθρωποι, ενώ ακόμη ερευνώνται τα αίτια του θανάτου άλλων 13. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2001, όταν 321 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου. Από αυτούς, οι 277 ήταν ηλικίας μέχρι 20 ετών, 1.198 από 21 έως 30 ετών και 1.004 από 31 χρόνων και πάνω. Οι 2.280 νεκροί από ναρκωτικά ήταν άνδρες και 199 γυναίκες, 165 από αυτούς αλλοδαποί. Όσον αφορά στους θανάτους, στην Αττική καταγράφηκαν 1.638, στη Θεσσαλονίκη 394 και στην υπόλοιπη χώρα 447.
Η Ελληνική Αστυνομία, από το 1995 έως τις 31 Μαΐου 2005 χειρίστηκε 80.367 υποθέσεις ναρκωτικών. Συνολικά, συνελήφθησαν 119.684 άτομα, κατηγορούμενοι για σχετικές παραβάσεις του νόμου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης κατασχέθηκαν το 2000, κοκαΐνης το 2004, ακατέργαστης κάνναβης το 1998 και κατεργασμένης το 1997. Οι μεγαλύτερες ποσότητες χαπιών «έκσταση» κατασχέθηκαν το 2005. Όσον αφορά στο LCD, η μεγαλύτερη ποσότητα κατασχέθηκε το 2004, τις αμφεταμίνες, το 2002, και τα ηρεμιστικά χάπια, το 1995.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΘΕΑ (2006):
  • Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά. Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι, όπως συνέβαινε την τελευταία τετραετία, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο σε ηλικία 15,5 χρόνων, τώρα το εγκαταλείπουν στα 14 χρόνια.
  • Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια.
  • Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι
Απ' το προφίλ του χρήστη προκύπτουν τα εξής:
  • Η κάνναβη εμφανίζεται ως κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία 19 ετών περίπου σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει περίπου το 84,6%. Το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ συστηματική ενέσιμη χρήση της κάνει το 40,7%. Μέση ηλικία κατά την πρώτη ένεση είναι τα 20,8 έτη. Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.
  • Οι 8 στους 10 είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25,8 ετών και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Περίπου οι μισοί είχαν αποταθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, αλλά για περισσότερους από 7 στους 10 είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ. Από όσους προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.
Ώς επίλογος μπαίνει αυτό το τραγούδι...νομίζω ταιριάζει απόλυτα

4 σχόλια:

PiciFriki είπε...

σημαντικά στοιχεία. καλή εβδομάδα!

stavroulazerva είπε...

Μακάρι να γυρίσουν όλοι από αυτό το άσκοπο ταξίδι....
Την καλησπέρα μου!!!!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ είπε...

PiciFriki ευχαριστώ πολύ και καλοσορίζουμε...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ είπε...

κα Σταυρούλα και εμείς το ίδιο ευχόμαστε...απλά όπως έγραψα να σταθεί αφορμή για προβληματσμό...να σκεφτούμε όλα αυτά τα παιδιά εκεί έξω!...τί τα οδηγεί σε αυτό το σημείο και πως μπορούν να βοηθηθούν....θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά..θα προσπαθήσω να σταθώ σε μόνο 2 στοιχεία ακόμα..ελπίζω να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κέντρα βοήθειας και απεξάρτησης, δε μπορώ να ανεκτώ να υπάρχουν λίστες αναμονής (ως και για δυο χρόνια έχω ακούσει...είναι τραγικό-με δικαιολογία ότι δε υπάρχουν λεφτά...γι τόσο ευαίσθητα θέματα δε θα πρεπε να συζειτείται αυτό)και βέβαια από την άλλη, συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί μέσα, με τόσα προβλήματα..Για να μην αναφερθούμε για τις αμοιβές τους..υτό που μπορώ να σκεφτώ για αυτούς τους ανθρώπους είναι πως η καλύτερη ανταμοιβή γι αυτούς είναι κάθε άνθρωπος που βγαίνει και μπορεί να κοιτά κατάματα και πάλι τηη ζωή...