Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου...


καλημέρα και καλό μήνα σε όλους! Δεκέμβρης, μήνας γιορτών, Χριστούγεννα κτλ! Ελπίζω πραγματικά οι μέρες που θα ρθουν να ναι πολύ όμορφες για όλους...

1η Δεκεμβρίου, παγκόσμια μέρα κατά του AIDS η σημερινή, έτσι αφιερώνουμε λίγες γραμμές...Η 1η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα κατά του HIV/AIDS. Μιας επιδημίας που σόκαρε πριν χρόνια με την εμφάνισή της τον κόσμο και που μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν από αυτήν τους ασθενείς και παράλληλα να ενημερώσουν αυτούς που είναι φορείς της άγνοιας.


Το Αids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας είναι μια λοιμώδης νόσος η οποία οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus) ο οποίος προσβάλλει και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο μας προστατεύει από κάθε είδους ασθένεια. Το Aids αποτελεί το τελικό στάδιο μόλυνσης από τον HIV. Σύμφωνα με τους ερευνητές,  ο HIV μεταφέρθηκε πριν από πολλά χρόνια στον άνθρωπο από τον χιμπατζή, πιθανώς, μετά την έκθεση κυνηγών σε μολυσμένο αίμα.
Μπορεί λοιπόν ο χιμπατζής να μην πεθαίνει από τον ιό ο οποίος βρίσκεται στο DNA του, ο άνθρωπος όμως προσβάλλεται από τον ιό ο οποίος καταλήγει στη νόσο του Aids. Τη δεκαετία του ’70 η λοίμωξη έλαβε διαστάσεις επιδημίας στην Αφρική, ενώ ήταν το 1981 όταν η «παράξενη» αυτή ασθένεια εντοπίστηκε σε νεαρούς ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια θεωρήθηκε ότι η ασθένεια προσβάλλει συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως ομοφυλόφιλους ή τοξικομανείς, σύντομα όμως, η εντύπωση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη.
Το Αids δεν μεταδίδεται μόνο από τη ομοφυλόφιλη ή ετεροφυλόφιλη, σεξουαλική επαφή (χωρίς τη χρήση προφυλακτικού). Μεταδίδεται επίσης από μολυσμένες σύριγγες ή άλλα αντικείμενα που εισχωρούν ενδοφλέβια, με μετάγγιση μολυσμένου αίματος, με κοινή χρήση αντικειμένων (που μπορεί να έχουν πάνω τους υπολείμματα από αίμα) όπως ξυραφάκια ή οδοντόβουρτσες καθώς και από τη μητέρα στο παιδί, κατά την κύηση, τον τοκετό ή το θηλασμό. Όπως έχει υπολογιστεί, μέσα σε 1 έως 10 χρόνια μετά τη μόλυνση από τον ιό, το 80% των ατόμων αναπτύσσουν Aids.

Ο ιός θεωρείται αργός, γι’αυτό και η περίοδος επώασης όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά, μπορεί να διαρκέσει τόσα πολλά χρόνια μέχρι να εμφανίσει το άτομο, τα πρώτα συμπτώματα.

Τι προκαλεί στον άνθρωπο η μόλυνση από τον HIV; Μπαίνοντας ο ιός στο αίμα, αυτό που καταφέρνει είναι να καταστρέψει όλα τα αμυντικά όπλα που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός, με τα οποία εξολοθρεύει μικρόβια και μικροοργανισμούς που υπάρχουν. Σαν αποτέλεσμα, η άμυνα του οργανισμού πέφτει και προσβάλλεται ευκολότερα από ιούς και λοιμώξεις, τους οποίους θα μπορούσε ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εάν ήταν υγιής. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή εμφανίζει σοβαρή απώλεια ανοσίας και γίνεται ευάλωτος σε μολύνσεις και μερικά είδη καρκίνου. Τα φάρμακα, βοηθούν σημαντικά εάν ληφθούν έγκαιρα. Δυστυχώς όμως, εάν η ασθένεια προχωρήσει, η κατάληξη είναι πάντα μοιραία.
Πώς γίνεται η διάγνωση του ιού;  Αυτό που απαιτείται, είναι να κάνει κάποιος ένα τεστ αντισωμάτων του ιού στο αίμα. Αν όμως το άτομο, είναι φορέας του ιού (οροθετικός), δηλαδή έχει μολυνθεί δεν έχει όμως ακόμα νοσήσει, σημαίνει ότι – εν αγνοία του και μέχρι να πάρει τ’αποτελέσματα των εξετάσεων- μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και σε άλλους εάν δεν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
O ιός δεν μεταδίδεται από:

Τη θάλασσα ή τις πισίνες

Τον ιδρώτα
Το σάλιο
Την τουαλέτα
Την κοινή χρήση πιάτων, ρούχων, ποτηριών
Τις αγκαλιές, τη χειραψία, το φιλί.

Τι λέει η επιστήμη για το μέλλον:
Η Επιστήμη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζει ότι στο μέλλον θα καταφέρει να βρει μια αποτελεσματική μέθοδο, για την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης. Μέχρι τότε, η ενημέρωση, η πρόληψη και έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, βοηθούν στον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Το 2012 πάντως φαίνεται ότι έρχεται με την ελπίδα ενός καινούργιου εμβολίου-εξολοθρευτή της νόσου.
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ (1-4-2011) με τίτλο: «Σύντομα οι δοκιμές νέου εμβολίου κατά του AIDS»,  υποστηρίζει ότι τον καινούργιο χρόνο θα γίνουν σε ανθρώπους δοκιμές ενός νέου εμβολίου που θα προσπαθήσει να θέσει υπο έλεγχο την εισβολή του ιού HIV που προκαλεί AIDS. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης, του επιτρέπει να μεταλλάσσεται ώστε να προλαβαίνει τις μεταλλάξεις του ιού.
Τα δεδομένα της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π. ΝΟ είναι τα εξής:
-Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης HIV/AIDS μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2011, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από τα άτομα αυτά, οι 3.235 είναι διαγνωσμένοι με τον ιό του Aids, 2.152 έχουν πεθάνει ενώ 5.500 είναι ασθενείς υπό θεραπεία.
-Aπό το 2002 και μετά, η πορεία της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, παρουσιάζει ανοδική πορεία.
-Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ 803 περιπτώσεις HIV λοίμωξης. Οι 686 αφορούσαν άνδρες και οι 117 γυναίκες. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλώθηκαν 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση κατά 53%).
-Το πρώτο δεκάμηνο του 2011 παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 νέα κρούσματα σε ΧΕΝ (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών) κυρίως από Αττική. Η αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα άγγιξε το 1260% καθώς, η λοίμωξη στον πληθυσμό των ΧΕΝ κινούνταν στο παρελθόν σε χαμηλά επίπεδα.
- O μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών του HIV καταγράφεται μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών.
Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS (νόσου HIV) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984, ενώ η δήλωση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998. Και ο δυο περιπτώσεις, είναι ανώνυμες, απόρρητες και υποχρεωτικές σύμφωνα με Υπουργικές Αποφάσεις.
Δικό μου σχόλιο...
Τι να πει κανείς γι αυτήν την επιδημία, που εδώ και χρόνια αφανίζει κόσμο; Όλο αυτό είναι τόσο θλιβερό...Πολύ πιο θλιβερό είναι αυτό που διάβαζα σε μια εφημερίδα πρόσφατα, μα νομίζω έτρεξε και σαν είδηση στο internet. Κάνοντας ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, αναφερόταν ότι η αύξηση στα κρούσματα του AIDS τον τελευταίο καιρό, εν μέρει οφείλεται, στο ότι πολλοί, ας μου επιτραπεί ο όρος, "τρυπιούνται" με μολυσμένες σύριγγες, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι επιδόματος 700 ε αν θυμάμαι καλά...πόσο τραγικά είναι όλα αυτά... Ελπίζω, να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τον κόσμο, ειδικά τους νέους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: