Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία

Σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την ανατολική Τουρκία προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και ανθρώπινες απώλειες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Το τουρκικό σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία
Ο σεισμός σημειώθηκε στα βορειανατολικά της Βαν, πόλης με πληθυσμό περίπου 400.000 ανθρώπων.
Την ύπαρξη νεκρών επιβεβαίωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμητικό στοιχείο, ενώ οι πρώτες αναφορές από το πρακτορείο Σιχάν, μιλούν για τουλάχιστον 50 νεκρούς.
Οι εκόνες της τουρκικής τηλεόρασης έδειξαν σημαντικές ζημιές σε κτίρια και οχήματα και πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους.
Το τουρκικό πρακτορεία Ανατόλια μετέδωσε ότι σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου.
"Δύο κτίρια κατέρρευσαν στο Βαν, όμως το τηλεφωνικό δίκτυο έχει διαλυθεί και δεν μπορούμε να έχουμε αποτίμηση όλης της ζημιάς που έχει προκληθεί", δήλωσε ο δήμαρχος της Βαν Μπεκίρ Κάγια σε τοπικό κανάλι.
Ο Ζουλφικάρ Αράπογλου, δήμαρχος της Ερκίς, πόλης ευρισκόμενης στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε: Υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί. Εχουνκαταρρεύσει πολλά κτίρια και υπάρχει μεγάλη καταστροφή".
7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία
"Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια και γιατρούς", είπε στο Associated Press.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Ερυθρό Σταυρό, στο Ερκίς έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 25 κτίρια.
7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία
Δημοσιογράφος του Reuters, στην πόλη Χακάρι, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Βαν, είπε ότι ένιωσε το κτίριο, στο οποίο βρισκόταν, να τρέμει επί 10 δευτερόλεπτα.
Επικοινωνία Λαμπρινίδη - Νταβούτογλου
7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία
Ο εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό. Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.


(πηγή http://www.ethnos.gr)

Άλλη μια φορά η φύση δείχνει τη δύναμή της...πολύ δύσκολες καταστάσεις, κάθε τέτοια είδηση είναι "κλοτσιά στο στομάχι". Ευχή να μην υπάρξουν πολλοί νεκροί...Νοερά αφήνω λίγο τη σκέψη μου σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται...κουράγιο και δύναμη να χουν...τι άλλο να πούμε;


Πριν κλείσω, θα αναφερθώ σε κάτι που έχω επισημάνει πολλές φορές και θα συνεχίσω...Εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε, ως χώρα για την αντιμετώπιση ενός σεισμού;; Ασκήσεις ετοιμότητας κτλ; Είμαστε να μη ξεχνάμε σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή και ακόμη μη ξεχνάμε ότι σε πολλούς σεισμούς μπορεί κόσμος να μη πάθει κάτι από αυτόν καθεαυτόν τον σεισμό, αλλά πάνω στον πανικό του να βγεί έξω κτλ...


γι αυτό εμείς θα αναφέρουμε τα μέτρα προστασίας πριν κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό...


Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Όλες οι περιοχές της κινδυνεύουν να πάθουν βλάβες μικρές ή μεγάλες από σεισμό. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ
 • Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
 • Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.+
 • Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
 • Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.
Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού
Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.
Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
 • Μην τρέχετε προς την έξοδο
 • Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
 • Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
 • Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
 • Μείνετε έξω.
 • Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
 • Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
 • Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.
Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
 • Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
 • Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.(δικιά μου σημείωση εδώ είναι την ώρα του σεισμού να προσπαθείστε να τοποθετηθείτε ώστε να σχηματίζεται το "Τρίγωνο Ζωής" δείτε και θα καταλάβετε
http://tinyurl.com/4523o45)

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό
 • Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
 • Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
 • Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
 • Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές.
Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό
 • Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο.
 • Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
 • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
 • Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.
Πηγή : Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας


(πηγή:  
http://tinyurl.com/625znfa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: