Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Καλημέρα καλή βδομάδα!
Σαββατοκύριακο για διάφορους λόγους επισκέφτηκα το δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.yyka.gov.gr) και έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο, το οποίο και αναδημοσιεύω...Διαβάστε το με προσοχή...είναι ενδιαφέρον, ιδιέταιρη προσοχή από τους νέους....


Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης. Είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για τη στιγμή που θα αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.
Αντισύλληψη σημαίνει: παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης εστιάζει στην ανάγκη ενθάρρυνσης των νέων ως προς την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος τους στην ακριβή και αμερόληπτη πληροφορία σχετικά με την αντισύλληψη έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους. Ξεκίνησε το 2007 και πραγματοποιείται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το φετινό σύνθημα της  είναι «Ζήσε τη Ζωή. Μάθε τα δικαιώματα σου. Μάθε για την αντισύλληψη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.
Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό δισκίο, το οποίο προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
Στη χώρα μας, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού από το φόβο του AIDS, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει υψηλός (150.000 εκτιμάται ότι είναι οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) και αυτό είναι συνέπεια της έλλειψης συστηματικής διαπαιδαγώγησης για την αναπαραγωγική υγεία. Ταυτόχρονα, ο δείκτης γεννητικότητας παραμένει χαμηλός.
Τονίζουμε ότι η τεχνητή έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της γυναίκας που πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης και μετά από λεπτομερή ενημέρωση της, ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση, επειδή η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.
Η τεχνητή έκτρωση εκτός από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν:
  • Άμεσους και σοβαρούς κινδύνους από τη νάρκωση
  • Άμεσους και σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν κατά την επέμβαση όπως είναι: η διάτρηση της μήτρας, η κάκωση του εντέρου, της ουροδόχου κύστης κλπ.
  • Στείρωση: η επιπλοκή αυτή οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή  που αποφράσσει τις σάλπιγγες ή καταστρέφει το ενδομήτριο. Η θεραπεία της επιπλοκής αυτής είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές μη εφικτή.
  • Χρόνια φλεγμονή στις σάλπιγγες, η οποία εκτός της στειρότητας, προκαλεί χρόνια ενοχλήματα που ενίοτε αναζωπυρώνονται.
  • Επανειλημμένες αυτόματες εκτρώσεις (αποβολές), πρόωρους τοκετο΄τα και αιμορραγίες σε επόμενες επιθυμητές κυήσεις.
Βασικά μηνύματα από πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη παρουσιάζει αύξηση μεταξύ των νέων σε όλη την υδρόγειο. Παρά το γεγονός ότι το 80% των νέων αναγνωρίζουν την προσωπική τους ευθύνη για μέτρα αντισύλληψης πριν την σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο, το 44% θέτει ως μεγαλύτερη προτεραιότητα την προσωπική υγιεινή και την εφαρμογή αρώματος σε σχέση με την πρόσληψη αντισυλληπτικών μέτρων κατά την προετοιμασία για μια συνάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική πράξη.
Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του Aids και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.
Οι συνηθέστερες μέθοδοι αντισύλληψης στη χώρα μας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
  1. Διακεκομμένη συνουσία
  2. Περιοδική αποχή
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
  1. Αντισυλληπτικά χάπια (το χάπι)
  2. Επείγουσα Αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης
  3. Κολπικός δακτύλιος
  4. Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
  1. Σπιράλ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ
  1. Ανδρικά προφυλακτικά (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%)
  2. Γυναικείος σπόγγος

ακόμα ένα πολύ σημαντικό άρθρο από http://tinyurl.com/63vhb9q



Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Οι νέοι αψηφούν τις προφυλάξεις στο σεξ
Ο αριθμός των νέων που κάνουν σεξ με ένα νέο σύντροφο χωρίς καμιά προφύλαξη αυξήθηκε κατά 111% στη Γαλλία, 39% στις ΗΠΑ και 19% στην Βρετανία, τα τελευταία τρία χρόνια


Όλο και περισσότεροι νέοι στον κόσμο έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς καμία προφύλαξη, και γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τις μεθόδους αντισύλληψης, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η μελέτη με τίτλο "Clueless or Clued Up: Your Right to be informed about contraception" που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (ΠΗΑ)σήμερα αποκαλύπτει πως ο αριθμός των νέων που κάνουν σεξ με ένα νέο σύντροφο χωρίς καμιά προφύλαξη αυξήθηκε κατά 111% στη Γαλλία, 39% στις ΗΠΑ και 19% στην Βρετανία, τα τελευταία τρία χρόνια.
"Σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται υπάρχουν εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους εφήβους να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες για το σεξ και την αντισύλληψη και αυτός ίσως να είναι ο λόγος της μεγάλης διάδοσης μυθων και παρανοήσεων", τόνισε η Ντενίζ Κέλερ, μέλος της ομάδας κρούσης της ΠΗΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
"Όταν οι νέοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες αντισύλληψης, μπορεί να κάνουν επιλογές που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να είναι εύκολοι η πρόσβαση των νέων σε ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες", πρόσθεσε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας Bayer με τη συμμετοχή 11 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Περισσότεροι από 6.000 νέοι από 26 χώρες, ανάμεσά τους η Χιλή, η Πολωνία και η Κίνα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη.
Οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες ανάμεσα στους νέους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θεωρούν ότι η αύξηση του ποσοστού των νέων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη, οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Στην Ευρώπη, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν κάποιου είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τις ΗΠΑ.
Επίσης πολλοί από τους νέους που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως ντρέπονται να ζητήσουν πληροφορίες από τους ειδικούς για θέματα αντισύλληψης.
"Αυτό που μας λένε οι νέοι είναι ότι δεν έχουν επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ότι λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες για το σεξ και την σεξουαλικότητα", επισημαίνει η Τζένιφερ Γουντσάιντ από την Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Αναπαραγωγής.
"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάρα πολύ νέοι είτε δεν έχουν γνώσεις για την σεξουαλική τους υγεία και δεν αισθάνονται έτοιμοι να ζητήσουν πληροφορίες ή δεν γνωρίζουν πώς να συζητήσουν το θέμα της αντισύλληψης με τους συντρόφους τους για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα", τόνισε η ίδια.
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι το να κάνουν μπάνιο ή ντους μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη και περισσότεροι από το 25% στην Ταϊλάνδη και την Ινδία θεωρούν ότι το σεξ τις ημέρες της εμμηνόρροιας είναι η τέλεια αντισύλληψη.

ένα σύντομο σχόλιο από τον γράφων είναι το εξής...πραγματικά τα στοιχεία προβληματίζουν...έλλειψη παιδείας, εγώ θα πώ...είναι απλά απαράδεκτο...
Αυτό που με το χρόνο κατάλαβα, είναι το πόσο σημαντικό είναι η αντισύλληψη...Και για προστασία από τα μεταδιδόμενα νοσήματα...και σίγουρα για την αποφυγή από "ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες". Έτυχε και έχω γνωρίσει κορίτσι που έμεινε στα 15-16 έγκυος...από μαθήτρια κτλ ξαφνικά έγινε ΜΑΝΑ...
Τέλος, πέραν από τα όσα μου έμαθαν οι δικοί μου περί αντισύλληψης δε θα ξεχάσω, το ταρακούνημα που ένιωσα στα μαθητικά θρανία..μάθημα βιολογία, αν θυμάμαι καλά γυμνάσιο...το κεφάλαιο λέγοταν νομίζω το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου...η προσέγγιση γίνοταν με πολύ αμήχανο τρόπο τόσο από τους καθηγητές, πόσον μάλλον από τους μαθητές...(γέλιο, πλάκες και και...). Σε κάποια φάση, πρέπει να χαμε φέρει τη καθηγήτρια στο αμήν με τα όσα λέγαμε, (αν και μας έλεγε να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή) και πάνω στο ξέσπασμά της..πέραν των παρατηρήσεων για ησυχία, μας λέει:γελάτε...ξέρετε πόσο σοβαρό είναι το θέμα, ότι ο κόσμος δε προσέχει και μετά πάει και ρίχνει τα παιδιά; δε το ανέχομαι, έτσι είπε χαρακτηριστικά, να γίνονται τόσες πολλές εκτρώσεις, να χάνονται παιδιά σε τέτοιο στάδιο, και για λόγους απροσεξίας, όταν άλλοι συνάνθρωποι προσπαθούν και για λόγους υγείας δε μπορούν να κάνουν παιδί, και τρέχουν σε τράπεζες σπέρματος κτλ; ΓΙΑΤΙ;...πραγματικά η ένταση που το πε, μου κανε τόση εντύπωση, που το θυμαμαι ακόμα, αργότερα και λίγο πιο ήρεμη μας έξήγησε ότι πριν γίνει εκπαιδευτικός δούλευε σε τράπεζα σπέρματος (ή κάτι τέτοιο) και είχε δει πάρα πολλά...

Και με τις αναμνήσεις μου από  αυτή τη καθηγήτρια (κα Εύα, αν θυμάμαι, καλή της ώρα εκεί που είναι) κλείνω αυτήν την ανάρτηση..Προσθέτοντας αυτό που χω ξαναγράψει και άλλες φορές ότι για τόσο σοβαρά θέματα δε αρκεί μόνο μια παγκόσμια μέρα, Ενημέρωση , παιδεία και δράση...
Τέλος και αυτή η ανάρτηση έχει σκοπό την ενημέρωση μα πάνω από όλα την ευαισθητοποίηση...Αν εμένα μου δώσαν κάποια ερεθίσματα οι δικοί μου, η καθηγήτρια της Βιολογίας (που ευχαριστώ και αφιερώνω αυτήν την ανάρτηση) και η ζωή...έτσι επιδιώκω και γώ να κάνω...Αν κάτι άλλάξει, έστω και ένας άνθρωπος ευαισθητοποιηθεί, τότε εκπληρώνεται ο στόχος αυτών εδώ των λέξεων, ο στόχος ύπαρξης αυτού του ιστολογίου μα στόχος ζωής!

Σας ευχαριστώ!








28/9/2011 κάνοντας περιήγηση στο διαδίκτυο, βρήκα αυτό...πολύ σχετικό και συγκινητικό...



Γεία σου μαμα,
 Είμαι το μωρό σου. Δεν με ξέρεις άκομα, είμαι μόνο μερικών εβδομάδων.
 Θα με γνωρίσεις σύντομα, το υπόσχομαι. Το όνομα μου είναι Γιάννης, Έχω καστανά μαλλιά και καστανά μάτια... Ε λοιπόν δεν ειμαι έτσι ακόμα, αλλα θα γίνω όταν γεννηθώ. Θα είμαι ο μοναχογιός σου. Δεν θα έχω μπαμπά αλλα δεν πειράζει, θα έχουμε ο ένας τον άλλον.Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω γιατρός.
 Σήμερα, έμαθες οτι............ είσαι έγκυος μαμά. Είσουν τόσο χαρούμενη. Χαμογελούσες. Έχεις το ποιο ωραίο χαμόγελο μαμά. Όλη την μέρα μου μιλόυσες και ένιωθα τόση ασφάλεια μαμά. Σ'αγαπάω μαμά. Όταν μεγαλώσω υπόσχομαι να σε κάνω τόσο περίφανη. Θα γίνω γιατρός.
 Σήμερα είπες στον μπαμπά για μένα ... Δεν ήταν χαρούμενος μαμά. Είπε οτι δεν με θέλει. Γιατί δεν με θέλει μαμά ; Τί του έκανα; Ένιωσα έναν δυνατό κρότο και μέτα σε ακούω να κλαίς. Σε χτύπησε μαμά. Γιατί το έκανε αυτο μαμά ; Μετά σε αγκάλιασε και σου ζήτησε συγγνώμη κ εσύ τον συγχώρεσες.. Όταν γεννηθώ, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να σε χτυπήσει ξανά. Λες οτι σαγαπάει μαμά. Αλλα εγώ δεν τον νομίζω.
 Πάνε τρείς μέρες που σταμάτησες να μου μιλάς, ή να αγκαλιαζεις την κοιλίτσα σου. Γιατί μαμα ; Δεν με αγαπάς ποια ; Εγώ σε αγαπάω μαμά.
 Σε ακούω να μιλάς με εναν γιατρό. Κάτι πρόκειται να γίνει μαμά. Φοβάμαι μαμά. Αρχίζω και πονάω. Σταμάτησε τους, βοήθησε με μαμά..
 Τώρα ειμαι στον παράδεισο μαζί με τα αγγελάκια μαμά. Μην ανυσηχείς, είμαι καλά. Γιατί το έκανες αυτο μαμά ; Ήθελα τοσο πολύ να αντικρήσω το χαμογελό σου, να δώ τον ήλιο,να γίνω γιατρός.ΝΑ ΖΗΣΩ. Δέν πειράζει μαμά αν σταμάτησες να με αγαπάς. Μπορώ να σε δώ απο εδώ που είμαι οπότε δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Συγγνώμη αν έκανα κάτι κακό μαμά. Θέλω να με αγαπάς και πάλι ! Εγώ σε αγαπάω μαμά '' ...
 Κάθε έκτρωση είναι μια καρδιά που σταματάει. Δυό ματάκια που δεν θα δούν ποτέ. Δύο χέρια που δεν θα αγγίξουν. Δύο πόδια που δέν θα τρέξουν. Ένα στόμα που δεν θα μιλήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: