Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Αραίωση ρεκόρ του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική

Καλημέρα.εξαιρετικά ενδιαφέρον, μας αφορά όλους!..
από http://meteoparea.blogspot.com/


Αραίωση σε ποσοστό 40% παρατηρήθηκε στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος στην περιοχή της στρατόσφαιρας πάνω από την Αρκτική, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, που παρατηρήθηκαν από την αρχή του χειμώνα έως τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις.

Πρόκειται για ρεκόρ, αφού η τελευταία αραίωση που παρατηρήθηκε ήταν σε ποσοστό 30%, γεγονός που έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, αφού πρόκειται να αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία σε διάφορες περιοχές της γης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστο Ζερεφό, το φαινόμενο θα επηρεάσει και την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες. «Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία – δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ ολίγο προστατευτικό όζον», τονίζει.
Εξηγώντας το φαινόμενο, κάνει λόγο για κλιματικές ανωμαλίες, οι οποίες οφείλονται και σε ανθρωπογενείς παράγοντες. «Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται κυρίως σε κλιματική ανωμαλία, που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες. Ένα μέρος της ανωμαλίας της κλιματικής πιθανόν να συνδέεται και με το εξελισσόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, ο Ζερεφός λέει πως «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά» και προσθέτει ότι ασφαλής έκθεση, κατά πάγιο κανόνα, γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το απόγευμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν το Σαββατοκύριακο σε ένα σεμινάριο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πραγματικά είναι τραγικό αυτό που εμείς κάνουμε για το περιβάλλον και τα παιδιά μας!!! Και το χειρότερο: μάλλον φτάνουμε σε αδιέξοδο! Οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία κι αν επιτευχθεί για το περιβάλλον, θα χρειασθεί να περάσει πάνω από μια δεκαετία για να εφαρμοσθεί!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ είπε...

Μάλιστα...άσχημα μαντάτα για άλλη μια φορά λοιπόν..όπως και να χει πάντως να μη κρυβόμαστε , πρε΄πει να δραστηριοποιηθούμε και εμείς οι ίδιοι. Αν μάθουμε όλοι μας να σεβόμαστε και να κάνουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα (αρκετά για να τα αναφέρω εδώ) το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό...(λίγα παραδείγματα μόνο θα αναφέρω;γιατί ακόμα πετάμε τα σκουπίδια τσίχλες αποτσίγαρα κάτω; γιατί στους κάδους ανακύκλωσης πετάμε ότι να ναι...και άλλα πολλά)για μένα και αυτά έχουν σημασία..εξάλλου η καθαριότητα είναι δείγμα πολιτισμού και μια σωστή διαχίρειση απορριμάτων θα ναι προς όφελος όλων μας..όπως και να χει αν ξαναέχεις υπόψιν σου παρόμοιες εκδηλώσεις ανέβασε τες στο blog σου. ίσως η ενημέρωση είναι μια αρχή της ευαισθητοποίησης και...