Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια μέρα νερού...


καλημέρα και καλή βδομάδα μιας και δε τα πάμε χτες..22/3 και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα νερού. Το νερό ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, ένα στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή...κι όμως σκεφτείτε λίγο πόσο σπάταλοι είμαστε όταν άλλοι άνθρωποι δε έχουν να πιουν και σε μια περίοδο με τις κλιματικές αλλάγες (που ο άνθρωπος προκαλεί) η ποσότητά του μειώνεται, δε θέλω να φανώ υπερβολικός όμως αρκετοί αναφέρουν πως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος (ποτέ να μη γίνει) θα γίνει για το νερό...για να μη αναφερθώ στο άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι η ρύπανσή του (με υπαίτιο τον άνθρωπο) άρα και η μείωση της ποιότητάς του που σε πολλές περιπτώσεις αν και υπάρχει δε μπορεί να είναι πόσιμο και έτσι πάλι το στερούνται άνθρωποι...δε θα γράψω πολλά μόνο τούτο...η μέρα αυτή ας είναι απαρχή για όλους μας για να σεβόμαστε αυτό το πολύτιμο αγαθό...χρήση και όχι κατάχρηση...

εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο από http://www.econews.gr


Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και παρόλο τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση και την ποιοτική αναβάθμιση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση που καταγράφεται είναι δυσοίωνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», περίπου2,8 δις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με δυσεπίλυτα προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας νερού, παγκοσμίως, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ποικίλες για τα αποθέματα των υδάτινων πόρων.
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη είναι αυξημένη η ζήτηση του νερού λόγω της αλλαγής του κλίματος, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και φαινόμενα ξηρασίας γίνονται ολοένα και πιο έντονα.
Το καθαρό νερό εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης.
Η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο, ανέρχεται στα 1.451,τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 501 με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την αλλαγή τεχνολογιών μέσα στις κατοικίες.
Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης νερού στη χώρα μας γίνεται στη γεωργία, με ποσοστό που φτάνει το80%.
Επίσης, ο τουρισμός και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται παραπάνω ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού, σύφμωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών.
Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.
Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

κλείνω με αυτό το σύνδεσμο με τρόπους εξοικονόμησης νερού.είναι πάρα πολλοί για μια ανάρτηση όμως ανα εφαρμόζουμε όλοι όσους περισσότερους μπορούμε σίγουρα το αποτέλεσμα θα να καλύτερο για...όλους.
http://www.watersave.gr/site/content/view/28/27/

Δεν υπάρχουν σχόλια: