Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

καλημέρα και καλή τσικνοπέμπτη!..


καλημέρα και καλή τσικνοπέμπτη σε όλους!αν και ο καιρός χαλάει http://tinyurl.com/5wmh9zt , εντούτοις η μέρα επιβάλλει ψήσιμο και όλα τα σχετικά (και επειδή από πολλούς θα προτιμηθεί η λύση να πάνε κάπου έξω σε καμιά ταβέρνα κτλ, προσοχή σε όσους οδηγήσουν ας μην πιούν) μα πάνω από όλα καλή διάθεση και να περνάτε καλά...

πέραν όμως από αυτά αξίζει να αναφερθούμε λίγο στη σημασία της μέρας αυτής για τη παράδοση και τη ορθοδοξία...

το κείμενο είναι από http://tinyurl.com/6hr7qxh

Η Τσικνοπέμπτη,είναι μία γιορτή της Ορθοδοξίας που δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής,και ήρθε και φέτος!
Η λέξη "τσικνοπέμπτη" προέρχεται από την λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη "Πέμπτη". Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή,Προφωνέσιμη ή Απολυτή, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας αλλά μόνο γαλακτοκομικά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία και έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα και κατα την παράδοση λίγο αρπαγμένο.
Η Τσικνοπέμπτη είναι τέλος ντυμένη στα κόκκινα. Θέλει κατά την παράδοση κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί,οπότε στο βάθος θυμίζει το Πάσχα που θα έρθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: