Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

σεισμός 6.3ρ στη Νέα Ζηλανδία...



(αναδημοσίευση από tovima.gr )

Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 200 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στη
δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς.

«Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του
υπουργικού συμβουλίου.

Από τον δεύτερο σεισμό που πλήττει την πόλη μέσα σε πέντε μήνες ξέσπασαν πυρκαγιές.

Ο σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι
βρίσκονταν στα γραφεία τους.

Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη.

«Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη», είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ
Πάρκερ.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) σεεστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.


Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο - αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο
περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.

Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο "καταπίνοντας" ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και "εξαφανίζοντας" αυτοκίνητα.
Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε την Τρίτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, την Κράιστσερτς, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες.


Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.

Το τοπικό κανάλι έδειξε σώματα να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά και δεν διασαφηνίστηκε αν υπήρχε κάποιος νεκρός ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για πολλούς νεκρούς. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες για έναν αριθμό θυμάτων, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», έιπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Μπιλ Ινγκλις.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η πόλη της Κράιστσερτς είχε κτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και μόλις πριν από πέντε μήνες, με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.

Εξάλλου, η Αυστραλία έστειλε σήμερα μία ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Κράιστσερτς για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών της Νέας Ζηλανδίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία.

«Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια», είπε η Γκίλαρντ προσθέτοντας ότι οι αρχές του Κράιστσερτς κάνουν λόγο για «πολλά θύματα». Η ίδια είπε ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές». «Ανθρωποι να περπατούν στους δρόμους με αίμα να τρέχει από το κεφάλι και το πρόσωπό τους. Εικόνες από κτίρια που έχουν μείνει συντρίμμια»,είπε η Γκίλαρντ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=385984&dt=22/02/2011#ixzz1Em9sZVPZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: