Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

τιμή και δόξα στον νεκρό πιλότο που έπεσε χθες στον Κατελειό...


αναγνώστες χαίρεται! δυστυχώς επανέρχομαστε εκτάκτως, για να εκφράσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής για το χαμό του Σμήναρχου Κωτούλα Στέργιου...Τα δάκτυλα βαριά δε μπορούν να γράψουν, οι λέξεις δε βγαίνουν από το στόμα...Μόνο τούτο.Κάθε χρόνο τα ίδια.Ηλεία, Ζάκυνθος, και και...Φταίνε τα πεύκα, ο στρατηγός άνεμος, ή ασύμετρη απειλή? Δε ξέρω. Κάθε χρόνο καίν ε το οξυγόνό των παιδιών τους και έχουμε και νεκρούς...Αλήθεια οι υπεύθυνοι πως νιώθουν? Εμείς σκύβουμε το κεφάλι από ντροπή και από λύπη...
Νεκρός είναι ο χειριστής του αεροσκάφους τύπου PZL, το οποίο κατέπεσε στις 12:54 στον Κατελειό, στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Κεφαλονιάς. Πρόκειται για τον 55χρονο Στέργιο Κωτούλα, απόστρατο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας και πατέρα δύο παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στην Κεφαλονιά, κατασκευάστηκε το 1983 (ήταν δηλαδή ηλικίας 26 ετών) και είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσης.
Το αεροσκάφος από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κεφαλονιάς λάμβανε μέρος σε επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Κατελειού. Το συγκεκριμένο μονοκινητήριο -πολωνικής κατασκευής- αεροσκάφος δεν είχε μηχανισμό εγκατάλειψης. Το μικρό αεροσκάφος συνετρίβη, ενώ βρισκόταν στην τελική φάση της προσέγγισης στην εστία της πυρκαγιάς και ήταν έμφορτο με νερό.
Πληροφορίες από την Κεφαλονιά ανέφεραν ότι πιθανώς το PZL προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης αξιωματικοί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαίωναν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε από μηχανική βλάβη, αλλά διότι η αριστερή πτέρυγα του μικρού PZL προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και ενώ ο σμήναρχος Κωτούλας πετούσε μέσα σε πυκνό σύννεφο καπνών.
Η επίσημη πλέον εξήγηση της συντριβής «ως αποτέλεσμα πτώσης του αεροσκάφους σε καλώδια» ουσιαστικά αθωώνει το ίδιο το υπέργηρο αεροσκάφος και όσους δεν φρόντισαν για την έγκαιρη απόσυρσή του. Σύμφωνα με την εκδοχή που προβάλλει το Πεντάγωνο, ο πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το αριστερό πτερύγιο του PZL έπεσε σε καλώδια με αποτέλεσμα ο σμήναρχος Κωτούλας να απωλέσει τον έλεγχο του μικρού πυροσβεστικού.
Με την εξέλιξη αυτή επί της ουσίας ολοκληρώνεται πρόωρα το έργο της διερεύνησης του δυστυχήματος, που είχε ανατεθεί σε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας


ΗΡΩΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: