Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Γρίπη των πτηνών!...

Αν και θα προτιμούσαμε να αναφέρουμε κάτι πιο ευχάριστο,δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μας κανει να αναφερθούμε στην "νέα" γρίπη των χοίρων

Παγκόσμιος συναγερμός για την γρίπη των χοίρων

27 Απριλίου 2009, 08:50

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Τέσσερα χρόνια έπειτα από τον παγκόσμιο συναγερμό που είχε σημάνει λόγω του ιού Η5Ν2 και της νόσου των πτηνών που προκαλεί, ο πλανήτης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με έναν άλλο επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό, τον Η1Ν1, (προκαλεί τη γρίπη των χοίρων), και προσπαθεί για μια ακόμη φορά να αμυνθεί έναντι μιας καταστροφικής ενδεχόμενης εξάπλωσής του.

Οι επιστήμονες και οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη πανδημία. Η ανησυχία τους εξαπλώνεται, όπως και ιός, ο οποίος όπως τονίζουν δεν είναι καθόλου εύκολο να αναχαιτισθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το στέλεχος Η1Ν1 που εντοπίσθηκε στο Μεξικό είναι διαφορετικό από το μέχρι σήμερα γνωστό και καταγεγραμμένο στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος περιλαμβάνει γενετικό υλικό που υπάρχει στα στελέχη του ιού τα οποία μολύνουν, εκτός από τους χοίρους, τους ανθρώπους και τα πτηνά.

Στο Μεξικό όπου ενέσκηψε η νέα «απειλή» για τον πλανήτη, ο ιός Η1Ν1 ευθύνεται για τουλάχιστον 20 θανάτους όπως τεκμηριώθηκε από τα ειδικά εργαστήρια, ενώ συνολικά 103 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων. Επίσης, περισσότερα από 1.600 άτομα νοσηλεύονται υπό διαρκή παρακολούθηση με τα επίμαχα συμπτώματα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όμως και άλλες χώρες, τόσο όμορες με το Μεξικό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και πιο μακρινές. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη (στην Ισπανία, τη Γαλλία) και το Ισραήλ. Η επικεφαλής του Π.Ο.Υ., Δρ Μάργκαρετ Τσαν, συνέστησε στις χώρες που δεν έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό να εντείνουν την επιφυλακή τους, γιατί κατά την εκτίμηση του οργανισμού, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Σε επιφυλακή και η χώρα μας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), έθεσαν σε ετοιμότητα 2 θαλάμους στο Σισμανόγλειο, το οποίο θα αποτελεί το Νοσοκομείο Αναφοράς της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα απέστειλαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.

Ακόμη, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων, γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για παν ενδεχόμενο, παρά το -θετικό κατά τους έλληνες αρμόδιους- γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική πτήση της Ελλάδας με το Μεξικό (στην περίπτωση αυτή θα εντείνονταν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελέγχου καθώς ο κίνδυνος θα ήταν άμεσος και μεγαλύτερος).

Το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά σε ύποπτο περιστατικό να επικοινωνούν με τοΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στα τηλέφωνα 210-52 12 054 και 210-52 22 339. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στα τηλέφωνα αυτά τις τελευταίες 2 μέρες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Γρίπη των Χοίρων

-Είναι μία αναπνευστική νόσος που προσβάλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α, και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πώς μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Υπάρχουν 4 βασικοί υπότυποι του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Α που έχουν απομονωθεί από τους χοίρους: οι H1N1, H1N2, Η3N2, Η2N1. Ο «επίμαχος» ιός που έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως λόγω της πιθανής πανδημίας είναι ο Η1Ν1.

-Τα συμπτώματά της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους δεν διαφέρουν πολύ – όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα - από τα αντίστοιχα της κοινής εποχικής γρίπης: πυρετός πάνω από 38,5 που επιμένει για περισσότερες από 3 ημέρες, αίσθημα κόπωσης, βήχας και πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, ανορεξία, σπανιότερα έμετος και διάρροια.

-Η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται από ζώα σε άνθρωπο αλλά, πλέον, και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Μεξικό αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχός του μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, όπως ακριβώς η κοινή γρίπη.

- Η μετάδοση των ιών της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους, πχ εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και αναπνέουν σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Επίσης η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τα σταγονίδια του σιέλου που εκτοξεύονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Η μετάδοση «διευκολύνεται» με τα κλιματιστικά, τα ταξίδια με αεροπλάνα και την παραμονή σε κλειστούς χώρους με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση.

-Ο ιός Η1Ν1 δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής, δηλαδή μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες ανώτερες των 72 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν υπάρχει σε αλλαντικά, διότι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

-Δεν υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι του στελέχους Η1Ν, άρα ούτε από την γρίπη των χοίρων που αυτό προκαλεί. Η μόνη προστασία είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως και για την κοινή γρίπη, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστά μέρη.

-Σε περίπτωση προσβολής κάποιου από τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων, η θεραπεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη έγκειται στη χορήγηση δύο αντιικών φαρμάκων –πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza.

Δεν υπάρχουν σχόλια: