Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σεισμός στην Ιταλία ...

Καλημέρα σας!
Σεισμός 5.8 R με θύματα σημειώθηκε στην Ιταλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ιταλία PDF Εκτύπωση E-mail


seismos_traumaties_italy_sΤουλάχιστον 27 νεκροί, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία, πίκεντρο στην επαρχία Αμπρούτσο. Η καταστροφή στην πρωτεύουσα Λ' Ακουίλα, όπως και σε κοντινές κωμοπόλεις. Σε 30 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής επιχειρούν να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια σπιτιών. Στη Λ' Ακουίλα είναι γνωστό πως υπάρχουν περί τους 300 Έλληνες φοιτητές. Οι περισσότεροι έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειες τους και είναι καλά στην υγεία τους. Όπως δήλωσαν στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασίμης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταξύ των τραυματιών είναι και μία Ελληνίδα φοιτήτρια η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Ο αδερφός της είναι μεταξύ των αγνοουμένων.


Σε εγρήγορση το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Pολιτικής Pροστασίας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε να υπάρχει ταχύς και ευέλικτος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Βοήθεια παρέχουν και οι διπλωματικές μας αρχές στην Ιταλία.

Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της "Συμμαχίας Πολιτισμών", είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί.

Μια ομάδα διασωστών είναι έτοιμη να αναχωρήσει με C-130 για την Λ'Άκουϊλα, προκειμένου να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό πολλοί τραυματίες έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Οπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία Aegean προσφέρθηκε να φροντίσει για τη δωρεάν επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών.


Θύματα και εκτεταμένες καταστροφές


Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:30 τοπική ώρα και έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική Ιταλία. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στη Ρώμη, που βρίσκεται 90 χλμ ΒΑ, στην Πεσκάρα, που είναι στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο, στις όχθες της Αδριατικής και σ' όλη την οροσειρά των Αμπρούτσι.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα από τη Ρώμη σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά το ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί Ρίχτερ. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως το μέγεθος είναι 5,8.

Στο ιστορικό κέντρο της μεσαιωνικής πόλης Λ'Ακουίλα, όπου κατοικούν 60.000 άνθρωποι, πολλά κτίρια κατέρρευσαν, το καμπαναριό στο Ρόβερε και μια φοιτητική εστία, στην οδό ΧΧ Σετέμπρε. Εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές, και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πως τουλάχιστον ένας νεκρός έχει απομακρυνθεί από τα ερείπια. Πολλοί από τους μικρούς δρόμους στην παλιά πόλη έχουν αποκλειστεί από τα ερείπια των σπιτιών που καταπλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης κατέρρευσαν και σύγχρονα κτίρια στην περιφέρεια της πόλης.

Μετά τον μεγάλο σεισμό σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να διανυκτέρευσει στους δρόμους.

Το κομμάτι της εθνικής οδού που ενώνει στην Λ' Ακουίλα με τη Ρώμη έκλεισε, ενώ αρκετές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Αξιωματούχος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι καθώς έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε 10.000 χιλιάδες σπίτια.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν στην πόλη Φόσα, κοντά στην Λ'Ακουίλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης SkyTG24.

Επίσης αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται στο Σαν Ντεμέτριο ντέι Βεστίνι, στην ίδια περιοχή.

Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής τις οδυνηρές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1997.


Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: