Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή του blog μέσω του e-mail
dionysioss.blogspot.com@gmail.com
Σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις και
ό,τι άλλο θέλετε για να γίνει αυτή η προσπάθεια καλύτερη...

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

λιγα λογια για τη κεφαλονια


.
Κεφαλονιά
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°15′60.20″N 20°33′51.33″E / 38.2667222, 20.5642583

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί του Ιονίου πελάγους. Ανήκει στα Επτάνησα.

[Επεξεργασία] Γεωγραφία
Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα.
Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και το πιο ορεινό νησί των Επτανήσων. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου και νότια της Λευκάδας. Θεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατες ιστορικές απόψεις, ότι αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η Ιθάκη του Ομήρου, με την οποία έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί μελετητές. Το νησί έχει έκταση περίπου 688 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 27.651 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει το όρος Αίνος με σημαντικότερες κορυφές τις Μέγας Σωρός (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.), Ευμορφία (1.043μ.) και Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας και της χερσονήσου Παλικής.
Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Αργοστολίου, του Λουρδά και του Λιβαδιού. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εξίσου όμορφη παραλία των Πετανών.
Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το χωριό Φισκάρδο, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.
Το επώνυμο των περισσότερων κατοίκων της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτος".
Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο, τους οποίους η Κεφαλλονιά είναι έτοιμη να φιλοξενήσει. Οι επισκέπτες αυξήθηκαν από την στιγμή που το βιβλίο "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" έγινε ταινία (2001), η οποία γυρίστηκε στο νησί.
Σχεδόν κάθε χωριό της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτα", όπως τα Λουρδάτα, Φαβάτα, Δελαπορτάτα κ.λ.π. Εικάζεται ότι ο αριθμός των χωριών-οικισμών της Κεφαλονιάς είναι 364 όσες και οι μέρες του χρόνου. (Αρκετά από αυτά δεν κατοικούνται πλέον),
Στο νησί υπάρχουν δύο μεγάλα μοναστήρια. Το ένα είναι το "Αγία Παναγία", το οποίο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο στα νοτιοανατολικά, και το άλλο βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Αργοστολίου και Μιχάτων.
Την πολύ όμορφη θέα του Ιονίου πελάγους μπορεί κανείς να θαυμάσει από τα δυτικά, στην Σκάλα, μέχρι τα βόρεια στο Φισκάρδο.
Από το νησί και συγκεκριμένα από το χωριό της Κοντογεννάδας (Κοντογεννάδα) στην Παλική κατάγεται και ο γνωστός, από τις ανασκαφές στην Σαντορίνη, αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.

[Επεξεργασία] Σύντομη ιστορία
Οι πόλεις και τα χωριά είναι χτισμένα πάνω σε ψηλούς λόφους, με σκοπό να αποφύγουν τις επιδρομές πειρατών που λυμαίνονταν το Ιόνιο γύρω στα 1820. Η Επτάνησος, από τις αρχές του 19ου αιώνα, προσαρτήθηκε από την Μεγάλη Βρετανία και διοικούνταν από Βρετανό Αρμοστή. Το νησί επανήλθε το 1864 στο ελληνικό κράτος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου το νησί κατέλαβαν, για μικρό χρονικό διάστημα οι Γαλλικές Ναυτικές Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στις 16 Απριλίου 1916 κατέπλευσαν στο Αργοστόλι η Πρώτη και η Δεύτερη Γαλλική Ναυτική Μοίρα, εκτελώντας τις αποφάσεις του Γαλλικού Επιτελείου για αποκλεισμό των Ελληνικών λιμένων. Στις 11 Απριλίου 1917 οι Γαλλικές δυνάμεις απολύουν την Ελληνική Διοίκηση του Αργοστολίου (περιλαμβανομένου και του τότε Νομάρχη Θεόδωρου Γκόφα). Στις αρχές του Απριλίου συγκεντρώνεται, επίσης, στο Αργοστόλι η Γαλλική Δεύτερη Ελαφρά Μοίρα υπό τον Σ. Α. Σαρλιέ (C.A. Charlier), με σκοπό να ελέγξει αργότερα την Διώρυγα της Κορίνθου. Στις 21 Απριλίου 1917 σταματά ο αποκλεισμός του νησιού από τους Γάλλους.
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί κατέλαβαν οι δυνάμεις του Άξονα. Μέχρι το 1943 η κατοχική δύναμη ήταν κυρίως Ιταλική, αλλά στην περιοχή υπήρχαν επίσης Γερμανικές δυνάμεις, που αριθμούσαν 12.000 άνδρες. Σύγχυση επικράτησε όταν οι Ιταλοί στρατιώτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να φύγουν από το νησί και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι Γερμανοί δεν το επέτρεψαν, φοβούμενοι ότι οι Ιταλικές δυνάμεις θα στρέφονταν εναντίον τους. Οι Ιταλοί δεν ήταν σίγουροι αν έπρεπε να παραδώσουν τα όπλα τους στους Γερμανούς. Τελικά, οι Ιταλικές και Γερμανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν σε μία μεγάλη μάχη, η οποία κατέληξε στο Αργοστόλι. Οι Ιταλοί είχαν την πόλη υπό την κατοχή τους για 6 ώρες, αλλά τελικά κατέληξε στους Γερμανούς, οι οποίοι και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί. Οι 6.000 από τους 9.000 επιζήσαντες Ιταλούς στρατιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Η ειρήνη επικράτησε στο νησί το 1949.
Σχεδόν κάθε σπίτι της Κεφαλονιάς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953, οπότε αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί.
Η Κεφαλονιά έγινε περισσότερο γνωστή τη δεκαετία του '90 χάρη στο βιβλίο του Λουί Ντε Μπερνιέ, "το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι". Το βιβλίο αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία, η οποία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Το βιβλίο έγινε και ταινία το 2001.

[Επεξεργασία] Πηγές πλούτου
Οι υψηλές κορυφογραμμές που διατρέχουν το νησί σε συνεχείς εκτάσεις, αποτελούν το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η Κεφαλονιά έχει γνωρίσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Αυτή τη στιγμή ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο στη θέση «Μανολάτη-Ξερολίμπα» του Δήμου Αργοστολίου, το οποίο τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με 13,6 MW ηλεκτρικής ισχύος (η Κεφαλονιά ανήκει στα διασυνδεδεμένα νησιά του εθνικού δικτύου). Το μέλλον προδιαγράφεται δυναμικό στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεφαλονιά: ο μελλοντικός σχεδιασμός ΑΠΕ Νομού Κεφαλληνίας περιλαμβάνει ήδη δυο αιολικά πάρκα σε φάση κατασκευής, και ακόμη 5 σε διαδικασία αδειοδότησης.


[Επεξεργασία] Κωμοπόλεις και οικισμοί της Κεφαλληνίας
Αργοστόλι: 12.589 κατ.
Ληξούρι : 7.836 κατ.
Πόρος : 1.273 κατ.
Σάμη : 1.223 κατ.
Σκάλα : 700 κατ.
Φισκάρδο : 447 κατ.
Άσσος : 122 κατ.

[Επεξεργασία] Προσωπικότητες
Μικέλης Άβλιχος
Μαρίνος Αντύπας
Νίκος Καββαδίας
Ανδρέας Λασκαράτος
Σπύρος Μαρινάτος
Γεράσιμος Μαρκοράς
Ιωάννης Μεταξάς
Ηλίας Μηνιάτης
Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος
Νικόλαος Πλάτων
Ιωάννης Φωκάς
Νίκος Φωκάς

[Επεξεργασία] Δείτε επίσης
Νομός Κεφαλληνίας
Κρατικός Αερολιμένας Κεφαλλονιάς
Λουρδάτα

Βικιπαίδεια:Πνευματικά δικαιώματα για λεπτομέρειες).
Πολιτική προσωπικών δεδομένων
Για τη Βικιπαίδεια
Αποποίηση ευθυνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: